Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling van het lichaamsdeel, vermoeid en zwaar gevoel in bijvoorbeeld arm of been en beperking in de beweging. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor lymfoedeem, het kan aangeboren zijn (primair) dan zijn er te weinig lymfebanen aangemaakt en het kan verworven (secundair) zijn dit kan komen door een ongeval of operatie.

Bij behandeling van lymfoedeem zijn verschillende vormen van lymfoedeemtherapie:

Manuele lymfedrainage:
Dit is een zachte massage techniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten en klieren.

Compressie therapie:
Om te zorgen dat de omvang zo snel mogelijk afneemt zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Dit is een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het gewenste resultaat is bereikt d.m.v. zwachtelen dan kan er overgegaan worden naar een therapeutisch elastische kous.

Oefentherapie:
Door een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatie gebied kan ook de spierkracht zijn afgenomen. Door oefentherapie kunt u de functie van uw ledemaat weer verbeteren. Daarnaast is beweging essentieel voor de functie van het lymfsysteem.

Bindweefsel-, litteken-, en fibrosetechnieken:
Het kan zijn dat door bijvoorbeeld bestralingen er verklevingen ontstaan die voor bewegingsbeperking of pijn kunnen zorgen. Door deze technieken te gebruiken kan het weefsel weer soepeler worden.

Adviezen voor huidverzorging en leefregels.
Voorlichting over huidverzorging, preventie en zelfhulp. Hiermee kunt u zelf aan de slag.

 

Lipoedeem

Lipoedeem is een vetverdeling stoornis die alleen bij vrouwen voorkomt. Kenmerkend voor lipoedeem is brede heupen en een smalle taille, pijnlijke benen en snel blauwe plekken. Het is een chronische progressieve aandoening die zich veelal ontwikkeld tijdens of na de pubertijd, een zwangerschap of de overgang. Vaak wordt lipoedeem niet herkend of onjuist gediagnosticeerd.

Behandeling lipoedeem:

  • Streven naar een gezonde leefstijl.
  • Verbeteren van de spierkracht.
  • Voorkomen of verminderen van eventueel secundair lymfoedeem.

Oedeem therapie kan verlichting geven bij lipoedeem.

Financiering

Particuliere thuiszorg financiert u zelf of kan gedeeltelijk betaald worden vanuit een PGB (persoonsgebonden budget). Dan bent u wel verzekerd van luxe verzorging in eigen huis.

Fysiotherapie aan huis wordt vergoed door de zorgverzekering als u daarvoor bent verzekerd. 

Neem direct vrijblijvend contact op om de financieringsmogelijkheden te bespreken.